Zomerbanden kopen in Haarlem

Wat zijn zomerbanden?

Zomerbanden kopen deed je vroeger voor het hele jaar, maar sinds de ontwikkelingen in bandentechniek zijn hier winterbanden en 4 seizoenenbanden bijgekomen. Zomerbanden zou je ook kunnen omschrijven als “reguliere” band, sinds de komst van de winterbanden noemen we ze zomerbanden. Op zomerbanden kun je het grootste deel van het jaar prima rijden.

Ze hebben een unieke rubbersamenstelling, als de temperatuur boven de 7 graden is, dan hebben zomerbanden veel meer grip. Zomerbanden voeren water en warmte beter af en hebben een langere levensduur, omdat ze niet zo hard slijten als een winterband of 4-seizoenenband in de zomermaanden.

Het profiel van een zomerband (Zie fig. 1.) heeft niet de vele lamellen die een winterband en in mindere maten de vierseizoenen band heeft. Hierdoor is het profiel veel stijver gemaakt, om met warme temperaturen en een warm wegdek grip te houden. Het profiel van de zomerband is hoofdzakelijk gemaakt om zo veel mogelijk en zo snel mogelijk water af te voeren.

Winter – Zomer

winterbanden kopen winterbanden profiel is anders dan zomerbanden

Fig. 1. Duidelijk verschil tussen links de winterband en rechts de zomerband.

Beneden 7 graden is remweg met zomerbanden langer

Fig. 2. Je banden moeten je auto kunnen afremmen, en op tijd kunnen stilzetten. Heb je geen grip, glij je door.

Waarom is het beter om niet altijd zomerbanden te rijden?

Het profiel en het rubber van een zomerband zijn gewoon niet zo goed voor kou, sneeuw en ijzel. Het rubber wordt hard beneden de 7 graden en het profiel is dan te stijf om grip te krijgen in sneeuw of ijs. En grip is één van de belangrijkste reden om niet door te rijden op je zomerbanden, door de vele langere remweg (fig. 2.).

Je banden zijn de echte remmen van je auto, niet die remblokken en remschijven. Je auto heeft vele meters meer remweg nodig in de kou, en dan heb ik het nog niet over remmen op sneeuw en ijs.

Maar wil je niet wisselen, kan je niet wisselen, rijd je niet al te veel km’s, en hoef je ook niet zo nodig hard te rijden? dan is er een prima optie die 4 seizoenen banden heet. Zeker niet beter dan zomer, ook zeker niet beter dan winter, maar als je dan toch niet wilt wisselen, is het de verstandigste keuze. En de huidige 4 seizoenenbanden zijn flink beter geworden ten opzichte van een aantal jaren geleden.

Voordelen en nadelen van zomerbanden

Voordelen van een zomerband

  • Bieden goede grip bij temperaturen vanaf 7°C en hoger.
  • Slijten minder hard in de zomer.
  • Hebben een kortere remweg in de zomer dan winter- en 4-seizoenenband.
  • Verhogen de veiligheid in de zomermaanden.

Nadelen van een zomerband

  • Niet geschikt om het hele jaar mee te rijden.

Wanneer naar zomerbanden wisselen?

Wisselen naar zomerbanden doe je dus als de temperatuur het toe laat, maar dit is niet voor iedereen gelijk. Ochtend en avond bestuurders moeten iets later terug naar zomerbanden, dan iemand die midden op de dag zijn auto vaak gebruikt.

Dus boven de 7 graden is zomerbanden, er onder nog winterbanden.

Ga je regelmatig naar het buitenland?  kijk dan of winterbanden nodig of verplicht zijn in de periode dat je er heen gaat, je zomerbanden moeten dan nog even wachten. Aan de andere kant kijken steeds meer landen, of er op winterbanden wordt doorgereden in de zomermaanden.

Italië is 1 van de landen die de winterbanden-wetgeving daarop heeft aangescherpt.

Banden/wielen wissel afspraak

Denk er aan dat als je de klok naar zomertijd zet (eind Maart), dat het meestal ook wel echt tijd is om de zomerbanden te laten monteren.

Plan je afspraak eerder en voorkom wachttijden.

Bandenwissel € 79,00

Wielenwissel € 31,00

Vaste klanten krijgen 10% korting op deze tarieven!