winterbandentijd Bandenservice haarlem tijd

Winterbanden wetgeving

Winterbanden wetgeving is in bijna geen enkel land helemaal hetzelfde, helaas is Europa hier sterk in verdeeld.  Aan de andere kant is dat ook logisch, het is immers niet overal het zelfde.

In onderstaande lijst staan de meeste landen waar we als Nederlanders met een auto heen kunnen rijden. Deze lijst is geldig voor personen- en bestelwagens en lichte bedrijfsvoertuigen tot 3500kg.

Er zijn veel verschillen in de winterbanden wetgeving, de periodes verschillen, soms alleen verplicht als het wordt aangegeven door verkeersborden en soms worden winterbanden alleen aanbevolen, net als bij ons.

Alle informatie op deze pagina is met grote zorg verzameld en wordt zo goed mogelijk up to date gehouden. Maar je bent zelf verantwoordelijk om de regelgeving te controleren en te kennen, voor de landen waar je naar toe gaat en of doorheen reist.

Als je winterbanden nodig hebt, door de wet, of omdat je gewoon zelf voor je veiligheid en zekerheid kiest, heeft Bandencentrum Haarlem regelmatig aanbiedingen met winterbanden. Je kunt de winterbanden online kopen of op de vestiging, en zelfs winterbanden huren is mogelijk.

Let op Duitse winterbanden wetgeving is gewijzigd.

  • All season en winterbanden die vanaf 01/01/2018 geproduceerd worden (DOT 0118), worden pas als winterband erkend als ze het sneeuwvloksymbool dragen. Enkel de M+S markering volstaat dan niet meer!
  • All season en winterbanden met enkel M+S die tot en met 31/12/2017 geproduceerd worden (DOT 5217), kunnen tijdens de winterperiode in Duitsland nog gebruikt worden tot ten laatste 30 september 2024.

Koop winterbanden

Huur winterbanden

Winterbanden aanbiedingen

Winterbanden wetgeving per land. Alle informatie is puur informatief, er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Bandenservice Haarlem is niet verantwoordelijk voor de juistheid van deze lijst.
LANDPERIODEOPMERKING
AlbaniëGeen vaste periode, maar bij winterse omstandigheden. Winterbanden kunnen lokaal verplicht worden gesteld.Minimaal 4mm profiel
BelgiëGeen verplichting, winterbanden worden wel aanbevolenMinimaal 4mm profiel. Sneeuwkettingen alleen met sneeuw of ijs op de weg.
DenemarkenAostavalleiMinimaal 4mm profiel. Sneeuwkettingen toegestaan bij winterse omstandigheden.
DuitslandGeen vaste periode, wel winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden.Minimaal 4mm profiel. In Duitsland is sinds kort de wet aangescherpt. Was eerst een band met M+S markering voldoende, nu moet het Alpine-symbool (berg met sneeuwvlok) op de band aanwezig zijn. Er is een overgangsregeling voor het gebruik van banden die alleen M+S markering hebben. Tot 30 september 2024 kunnen deze nog gebruikt worden, mits zij voor 31 december 2017 zijn geproduceerd. Gewoon niet meer kopen die banden, M+S codering is zo oud, en staat op de slechtste 4seizoenenbanden bijvoorbeeld. Er zijn zelfs zomerbanden met deze oude codering.
FinlandVan 1 december tot 1 maart. Boven de Poolcirkel, Lapland, zijn winterbanden verplicht van half oktober tot half april. Minimaal 3mm profiel, 5mm wordt geadviseerd. Sneeuwkettingen als je de weg niet beschadigd, dus er moet sneeuw of ijs op liggen.
FrankrijkGeen algehele verplichting, wel op bepaalde wegen, dit wordt met borden aangegeven. winterbanden worden wel aanbevolen. Minimaal 3,5mm profiel. Sneeuwkettingen kunnen soms wel verplicht zijn, dit wordt dan ook met borden aangegeven.
ItaliëGeen algehele verplichting, maar van 15 november tot 15 april wel in bepaalde gebieden en wegen, dit wordt met borden aangegeven. O.a. de Brennerautosnelweg. In Zuid Tirol geld het hele jaar de plicht om bij winterse omstandigheden winterbanden te hebben.
Van 15 oktober tot 15 april is het verplicht in het Aostadal.
In Italië geld voor alle banden minimaal 1,6mm profiel. Dit is erg vreemd, want beneden de 4mm zijn winterbanden echt stukken minder actief en beneden de 3mm voldoen ze totaal niet meer aan de wintereigenschappen, waarop ze getest zijn. In Italië heeft men nog wel een regel mbt rijden met winterbanden in de zomer. Winterbanden met een snelheidscodering lager dan R, dus L, M, N, P, en Q (worden hier eigenlijk niet gebruikt, maar in scandinavië), zijn verboden tussen 15 april en 15 oktober.
KroatiëVerplicht bij winterse omstandigheden, meestal tussen half november en half april. De banden moeten minimaal M+S keurmerk hebben.Minimaal 4mm profiel. Sneeuwkettingen verplicht bij je te hebben en te gebruiken bij ijzel of 5cm en meer sneeuw.
LitouwenVan 10 november tot 1 april. Ook voor aanhanger of caravan.Minimaal 4mm profiel aanbevolen en met het Alpine-symbool, ijsbergje met sneeuwvlok.
LuxemburgVerplicht bij winterse omstandigheden.M+S Symbool, maar Alpine-symbool aangeraden, en minimaal 4mm profiel.
MacedoniëGeen verplichting als je sneeuwkettingen mee neemt, winterbanden worden wel aanbevolen, periode 15 oktober tot 15 maart.Van 15 oktober tot 15 maart zijn sneeuwkettingen verplicht om bij je te hebben. zomerbanden moeten minimaal 4mm profiel hebben, 4×4 en vrachtwagens minimaal 6mm.
MontenegroVan 15 oktober tot 31 maartOok goed passende sneeuwkettingen zijn verplicht, ook verplicht te gebruiken als de weg is bedekt met sneeuw of ijs.
Geen verplichting voor voertuigen tot 3500kg. Wel verplicht om met winterse omstandigheden banden te hebben met voldoende grip. Winterbanden dus.In Noorwegen zijn de winters veel strenger, ze rijden er zelfs op spijkerbanden. Zonder winterbanden wil je daar dus niet heen, en is dan ook zeer aan te raden. Evenals sneeuwkettingen, deze zijn verplicht bij voertuigen op zomerbanden.
OostenrijkVan 1 november en 15 april bij winterse omstandigheden.Buiten deze periode en in de periode op bepaalde wegen, kan doormiddel van borden worden aangegeven dat het verplicht is, ongeacht de omstandigheid van het moment dus.
SloveniëVan 15 november tot 15 maart.Het niet hebben van winterbanden en betrokken zijn bij een ongeval kan gevolgen hebben.
SlowakijeBij winterse omstandigheden. Voertuigen boven 3500kg in de periode 15 novenmer 15 maart ongeacht omstandigheden.Bij niet gebruik winterbanden en betrokken bij ongeval kun je mede aansprakelijk worden gesteld.
SpanjeGeen verplichting, wel aanbevolen bij winterse omstandighedenGa je naar Spanje dan kom je meestal door Frankrijk. Kijk dus bij Frankrijk wat de regels zijn.
TjechiëVan 1 november tot 31 maart bij winterse omstandighedenBij niet gebruik winterbanden en betrokken bij ongeval kun je mede aansprakelijk worden gesteld.
TurkijëGeen algehele verplichting. Voor bedrijfsvoertuigen (al dan niet personenvervoer) is het verplicht van 1 december tot 1 april.
ZwedenVan 1 december tot 1 april bij winterse omstandigheden.Minimaal M+S codering en 3mm profiel. Bij niet gebruik winterbanden en betrokken bij ongeval kun je mede aansprakelijk worden gesteld.
ZwitserlandGeen verplichting, wel aanbevolen bij winterse omstandigheden.Minimaal 4mm profiel. Je riskeert een boete als je op banden rijd met onvoldoende grip. Op bepaalde wegen en gebieden kan het gebruik van winterbanden en of sneeuwkettingen worden aangegeven met verkeersborden.